SiNTLUCAS EINDHOVEN

Podium- en evenemententechniek

Niveau 4 - 3-jarige opleiding

OPLEIDING IN HET KORT

Als allround technicus weet jij met licht, geluid en beeld sfeer te creëren.

Je maakt licht-, beeld- en geluidsplannen. Je installeert de geluidsapparatuur, regelt de lichtshow en verzorgt de beeldtechniek. Samen met de decorbouwer regel je het perfecte podium voor de show. De druk is hoog, je maakt vaak lange dagen, maar veiligheid staat bij jou voorop.Als het publiek er is, geldt er nog maar één ding; the show must go on.

Bezoek onze open dag

Podium- en evenemententechniek

Je maakt podium-, licht- en geluidsplannen. Je installeert het podium, licht en geluid. Ook heb je oog voor detail en veiligheid.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Thuisopdracht en toelatingsgesprek

Diploma

Podium- en evenemententechnicus licht of geluid

Crebonummer opleiding: 25204 (geluid) 25205 (licht)

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe je?

Na overleg met de opdrachtgever vertaal je jouw creatieve concept in een technisch productieplan. Samen met de crew zorg je voor de opbouw en uitvoer van alle geluids-, belichtings- en beeldapparatuur. Als beginnend professional kun je omgaan met verschillende soorten theaterspots en lampen, microfoons, mengpanelen, lichttafels, ledschermen, mediaservers, versterkers en andere technische apparatuur. Samen met de decorbouwers zorg je voor het totaalplaatje waarbij de techniek de sfeer van de productie ondersteunt.

Wat maak je?

Je creëert de sfeer voor een show door een creatief idee te vertalen naar de juiste techniek. Hiervoor stel je licht-, beeld- en geluidsplannen op.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je kunt je goed inleven in de wensen van de opdrachtgever en deze vertalen naar een creatief en technisch plan. Als podium- en evenemententechnicus houd je van afwisseling. Je vindt het niet erg ‘s avonds en in het weekend bezig te zijn en maakt vaak lange dagen. Ook kun je goed overzicht houden en heb je oog voor detail en veiligheid.

Welke vakken krijg je?

Naast algemene vakken krijg je beroepsgericht vakken als licht-, geluid- en beeldtechniek, rigging en projection mapping technieken. Ook krijg je les in conceptontwikkeling, het stapsgewijs leren voorbereiden van een technische productie, elektrisch en leer je werken met visualisatie software zoals Capture, Vectorworks, WYSIWYG, GrandMA 3D, DAW software (Studio One, Audition) en Resolume. Daarnaast kun je het BMT-certificaat halen (Bedieningsvakman Mechanische Trekkenwand).

Tijdens de opleiding doe je veel praktijkervaring op met artiesten en bij events binnen en buiten SintLucas zoals op festivals. Tevens werk je samen met studenten van onze opleidingen Audiovisueel specialist en Media- en evenementenmanagement.

De opleiding is breed opgezet. Door middel van stages en keuzedelen kun je je specialiseren in licht, geluid, beeld en rigging.

Wat kun je na SiNTLUCAS?

Met je diploma op zak kun je bijvoorbeeld gaan werken als podium-, licht of geluidstechnicus in een theater of bij een productiebedrijf. Of je gaat aan de slag als (freelance) technicus en wordt ingehuurd voor voorstellingen, festivals of concerten. Als je wilt verder studeren, kies je voor een hbo-opleiding op het gebied van eventmanagement of een technische opleiding gericht op licht, geluid of ict.

AAN HET WERK IN DE CREATIEVE INDUSTRIE
Klik op het filmpje om te zien wat Ludo ging doen na SintLucas.