SiNTLUCAS BACHELOR

3D Design

Bachelor 3D-design
OPLEIDING IN HET KORT

Zin in een extra uitdaging?

Volg je bij SintLucas de niveau-4-richting Ruimtelijk vormgeven en heb je meer in je mars? Dan kun je vanaf het derde jaar kiezen voor de Britse Bachelor 3D Design. De bachelor is een verdieping van je opleiding. Met de bachelor 3D Design haal je in 4 jaar tijd naast je mbo-diploma, óók je bachelordiploma. Deze bachelor is ontwikkeld en wordt gegeven in samenwerking met de University of Northampton, Groot-Brittannië. In het derde leerjaar van je opleiding krijg je drie dagdelen in de week lessen ter voorbereiding op de bachelor. In het vierde jaar ga je vijf dagen in de week aan de slag met de bachelor. De lessen volg je bij SintLucas in het Microlab in Eindhoven en online (1 dag). De naam van deze opleiding was voorheen: Spatial Context Design.

Bachelor 3D Design

Tijdens de Bacherlor 3D Design maak je toegepaste ruimtelijke ontwerpen die voortkomen uit kansen of juist problemen in de maatschappij. Deze opleiding combineert maatschappelijke betrokkenheid, economische verantwoordelijkheid en technisch inzicht met jouw creatieve visie. De opleiding richt zich op ruimtelijk ontwerpen en niet op één specialisatie. Denk aan projecten op het gebied van interieurontwerp, productontwerp, tentoonstellings- en evenementenontwerp en ontwerpen voor de openbare ruimte. Als je wilt kun je binnen de verschillende opdrachten op een van deze specialisaties richten. Ook onderzoek je tijdens de opleiding wat voor ontwerper je wilt worden en wat je doelen zijn. Ben je ondernemer, art-director, manager en/of meer kritisch denker?

Toelatingseisen

De bachelor 3D Design kun je volgen vanuit de richting Ruimtelijk vormgeven. Om toegelaten te worden tot de bachelor volg je het Keuzedeel Voorbereiding HBO Kunsten. Dit is de tussenstap van MBO niveau 4 naar BA level 6. Daarnaast maak je een toets voor het niveau van je Engels en moet je zorgen dat je bepaalde onderdelen uit je mbo-opleiding al hebt afgerond.

Je kunt starten met de bachelor 3D Design in leerjaar 4 als je:

  • Een versnelde mbo-4-opleiding grotendeels hebt afgerond
  • De Engelse toets (IELTS Academic 6.0 of vergelijkbaar niveau) hebt behaald
  • Het keuzedeel Voorbereiding HBO Kunsten met een voldoende hebt afgerond
  • Deelname toelatingsgesprek
  • Portfolio

Wat maak ik?

Tijdens de bachelor krijg je verschillende opdrachten. Denk bijvoorbeeld aan opdrachten die gaan over maatschappelijke of commerciële problemen. Wat je gaat maken, bepaal je aan de hand van je eigen onderzoek en jouw interesses, visie en kwaliteiten. Je werkt met een probleemgerichte aanpak, wat wil zeggen dat je telkens beslist welke informatie relevant is voor het onderzoek en het ontwerp.

In het laatste deel van de bachelor schrijf je jouw eigen opdracht, waarin je niet alleen creëert, maar ook reflecteert door middel van het schrijven van een critical report.

In het BA-programma krijg je dus de mogelijkheid en de uitdaging om veel zelfstandig te werken en kritisch te denken en jouw persoonlijke visie te verwerken in de ontwerpen.

Welke vakken krijg ik?

De lessen, workshops en presentaties van bij de bachelor zijn in het Engels. Je gaat je verdiepen en ervaring opdoen in 3D vormgeving, visualiseren, onderzoek doen en materialiseren van ruimtelijke ideeën. Er worden ook Critical Writing-lessen gegeven die je helpen om schrijvend te reflecteren op je werk. Je krijgt diverse workshops zoals techniek, social design, archetypen, maar ook beeldrecht. Daarnaast kun je ook meedoen aan (internationale) wedstrijden.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je weet en begrijpt wat voor jezelf belangrijk is en tegelijk toon je empathie en sta je open voor (andere) meningen van andere mensen. Je ontwikkelt je vermogen om kritisch te denken en vormt een persoonlijke visie in elk project; deze visie pas je natuurlijk ook toe in het project. In de opdrachten werk je als designer die, door middel van experimenten, onderzoek en kritisch denken, een ontwerp maakt dat voldoet aan uitgangspunten die je eerder in de contextoriëntatie hebt bepaald.

Je denkt goed na over jouw rol in het ontwerpproces. Het is belangrijk dat je kan denken en werken als een generalist, maar ook kan denken en werken als een specialist/maker.

Je gaat nog meer leren en ervaring opdoen in vormgeven, visualiseren en materialiseren van ruimtelijke ideeën. En je krijgt lessen over ergonomie, constructie en (industriële) productie of andere onderwerpen als dat nodig is voor de opdracht. Ruimtelijk inzicht, beeldend vermogen, praktische instelling, kritisch denkvermogen en een brede interesse is hierbij van belang.

Wat kan ik na de Bachelor?

Met je persoonlijke portfolio en vakgerichte lessen ben je klaar om onder andere aan de slag als allround vormgever, conceptontwikkelaar of visualiseer bij een (creatief) bedrijf. Ook kun je je eigen onderneming of studio beginnen waarbij je werkt voor diverse klanten. Ook is het Microlab, de locatie waar je de lessen van de bachelor volgt, is een plek waar allerlei (creatieve)bedrijven zitten. De ideale locatie om je netwerk uit te breiden!

Na de Bachelor(Hons) kun je doorstuderen aan verschillende hogescholen in binnen- en buitenland. Deze Engelse bachelor is een level-6-opleiding die in Europa gelijk staat aan andere bachelors (NLQF 6/EQF 6). Sommige HBO’s in Nederland werken met portfolio’s en een toelatingsopdracht die bepaalt of je toegelaten wordt. Eventueel kun je ook direct doorstromen naar een Engelse Master.

Zie jij de Bachelor 3D Design wel zitten?

Lees dan meer over de aanmeldprocedure voor de mbo-opleidingen of vraag een brochure aan.

Studentenwerk

Bekijk hieronder studentenwerk van de Bachelor 3D Design.