Opdracht Creatief vakman:

Maak relatiegeschenk voor bank en machinebouwer

Studenten op bezoek bij Heijco Machinebouw

Een relatiegeschenk bedenken en uitvoeren voor Rabobank Hart van de Meierij en Heijco Machinebouw. Vijfenveertig tweedejaars studenten Creatief vakman (Glas, Keramiek, Leer en Textiel) werken de komende periode aan deze opdracht. Afgelopen woensdag namen ze een kijkje bij beide bedrijven.

Bij Heijco Machinebouw in Schijndel neemt de groep studenten plaats in de kantine waar mede-eigenaar Paul Cornelissens ze ontvangt. Zijn bedrijf bouwt voornamelijk machines voor de foodindustrie en die bestaan uit RVS-delen die in de hal onder de kantine in elkaar worden gezet en gelast. “Het lassen is hier nog echt handwerk, een ambacht.”

Restmateriaal
Cornelissens zet een rode bak met restmateriaal op de kantinetafel. De studenten krijgen zo alvast een indruk van wat er door Heijco aan onderdelen gebruikt wordt. Eventueel kunnen ze dit materiaal in een relatiegeschenk verwerken. Na een korte uitleg over het bedrijf biedt de mede-eigenaar de mogelijkheid tot het stellen van vragen. De studenten branden los en de vragen variëren van: “Hoeveel mag het relatiegeschenk kosten?, Krijgen werknemers wel eens een geschenk? tot Neem je een tas mee als je naar een klant gaat?”. Die laatste kwam van studenten Leer. Het is wel duidelijk wat voor relatiegeschenk zij willen maken. Cornelissens schiet in de lach en geeft als antwoord:  “Nee, een tas neem ik nooit mee naar een klant, wel een map met papieren.” Er worden ideeën geopperd om van leer een las-schort of handschoen te maken. Alleen vinden de studenten dat die producten teveel voor de hand liggen. Ze hopen vandaag inspiratie op te doen om andere dingen te bedenken.

Studenten Vormgeven & Ambacht op bedrijfsbezoek bij Heijco Machinebouw

Foto: Paul Cornelissens geeft uitleg aan de studenten over de tekeningen van de machines die zijn bedrijf bouwt.

Rondleiding
Het bedrijfsbezoek is vooral bedoeld om studenten een indruk te geven  wat voor soort bedrijf Heijco is, wat ze maken en welke werknemers er rondlopen. Cornelissens neemt de groep mee voor een rondleiding door het bedrijf, die start in het kantoor waar de tekeningen binnenkomen. “We werken in opdracht van machinebouwers. Zij leveren de tekeningen aan en die gaan wij dan omzetten in 3D, zodat we ze kunnen produceren”, legt hij uit. Aan de muur hangen tekeningen en foto’s van diverse opdrachten. In de hal beneden zijn ze onder andere bezig met een machine waarmee mossels gewassen kunnen worden. Na het kantoor neemt de groep een kijkje in de hal. Daar zijn lassers druk bezig om van de verschillende onderdelen een werkend geheel te maken. De geur en het geluid van lassen komen je tegemoet als je de hal binnenloopt.

Anders denken
Anniek van Geene, student Keramiek komt door dit bezoek tot nieuwe inzichten. “Het eerste idee dat ik had na de aftrap van dit project past niet kwam ik achter. Nu heb ik andere ideeën opgedaan.” Ze vindt het een hele leuke opdracht omdat je niet voor jezelf maar in opdracht iets gaat maken. Belle van der Loo, ook student Keramiek, heeft er dubbele gevoelens over: “Het is supertof omdat je helemaal zelf mag bedenken wat je gaat maken. En dat is tegelijkertijd ook heel moeilijk, omdat het zo vrij is.” Dirk Vissers, student Glas, vindt het een pittige opdracht. “Het is wel heel leuk dat je voor een bedrijf en niet voor school iets gaat maken. Daardoor ga je anders denken.”

Uitdaging
Marloes van Klaarwater en Robin Selbach studeren allebei Glas. Ook voor hen wordt het een mooie uitdaging. Marloes verwacht veel proefjes te moeten maken om tot het juiste ontwerp te komen. “We hebben nog weinig ervaring met het maken van objecten van glas. We zijn vooral bezig geweest met het maken van glas-in-loodramen.” De komende weken gaat de groep aan de slag met het bedenken, ontwerpen en uitvoeren van de relatiegeschenken. De twee bedrijven gaan de ideeën van studenten beoordelen en kiezen het ontwerp dat het beste past. Daarnaast beoordelen ze de student op ondernemerschap en de presentatie van het idee en ontwerp.

Wordt dus vervolgd