Student Software development:

"Goeie mix tussen techniek en creativiteit"

Student Yannick

Bij de opleiding Software development leren studenten de technieken kennen van bijvoorbeeld games, interactieve installaties en apps. Studenten gaan aan de slag met technologische ontwikkelingen en combineren die met creatieve skills. Wat kun je verwachten als je deze opleiding bij SintLucas volgt?

Yannick Kraus is eerstejaars student Software development. Hij vertelt waarom hij voor deze opleiding koos: “Ik wist dat ik deze kant op wilde en SintLucas staat aangeschreven als een goede school. Ook vind ik het creatieve aspect van de opleiding heel leuk.”

Hoe is de verhouding tussen de technische en creatieve vakken?
“Wat mij betreft is er een goede mix tussen technische en creatieve vakken. De helft van de week ben je bezig met de vakken die gericht zijn op development. We zijn nu bezig met het ontwerpen en maken van een game. Ik denk dat je ongeveer 4 dagdelen met de techniek bezig bent en daarnaast heb je nog 3 dagdelen waarin je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen, Engels, Creativity en digitale vaardigheden krijgt.”

 

Voorbeeld opdracht

Yannick geeft een voorbeeld van een opdracht: “We zijn begonnen met een ‘pongspel’, dat is een simpele game waarbij de speler een balletje heen en weer moet slaan. Stap voor stap ga je vervolgens naar een ingewikkeldere game in 3D. Je bedenkt niet alleen wat je gaat maken, maar je voert het ook uit. De games maak je in het programma Unity. Ik had daar nog niet mee gewerkt, maar het wordt door de docenten goed uitgelegd. Je hebt die voorkennis dus niet echt nodig als je wilt starten met deze opleiding.”

Ben je alleen bezig met games?
“Bij software development ben je breder bezig dan alleen met het bouwen van games. We leren nu ook om onze eigen website te bouwen. Daarin heb je verschillende mogelijkheden en daar duiken we ook dieper in. Bijvoorbeeld een website met een wachtwoord of het bouwen van een webshop. Bij dat soort opdrachten draait het meer om de techniek. De meeste tijd werk je zelfstandig aan opdrachten. Vaak is de opstart wel gezamenlijk in een groep. In de ontwerpfase deel je dan je ideeën met anderen en als het nodig is, help je elkaar.”

Vanaf leerjaar 2 heb je de mogelijkheid om de opleiding in de tweetalige variant (NL en EN) te volgen, ga je dat doen?
“Voor mij is het een logische stap om de tweetalige variant te kiezen, omdat heel veel termen in deze opleiding al in het Engels zijn. Ik denk dat een diploma voor de tweetalige variant je later gaat helpen bij het vinden van een baan of vervolgopleiding. De branche is namelijk heel internationaal en ik weet dat je vaak in teams werkt met verschillende nationaliteiten.”

Wat vind je het leukste aan de opleiding?
“De vrijheid die je hier krijgt. Je kunt zelf bepalen hoe je een opdracht aanpakt en wat je maakt. Docenten helpen jou bij het proces om tot een eindproduct te komen. Het resultaat is minder belangrijk. Het gaat erom wat je tijdens het proces leert.”

Meer informatie en aanmelden

Instroom leerjaar 2 tweetalig
Volg je nu een mbo- of hbo-opleiding op het gebied van ICT en zou je over willen stappen naar onze opleiding Software development? Lees dan op deze pagina waar je aan moet voldoen om in te kunnen stromen in leerjaar 2 van de tweetalige variant (NE/EN). Aanmelden voor de opleiding Software development kan door hier te klikken, zowel voor leerjaar 1 als 2.