OUD-STUDENTE DYMFY:

"Omarm imperfectie want dat is leerzaam"

Risoprints Dymfy van Meel

Oud-studente Dymfy van Meel houdt van imperfecties. Hoe ze die creëert, ontdekt en maakt, kun je op dinsdag 23 juni tussen 11 en 14 uur bekijken via een livestream op Instagram van RisoWiso. Deze online performance is onderdeel van haar afstuderen als grafisch ontwerper aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Dymfy zou de performance opvoeren tijdens de afstudeerexpositie van de HKU. Helaas kon dat vanwege het coronavirus niet.

Nooit perfect

Bij RisoWiso in Arnhem vond ze de plek waar ze toch haar performance kon opvoeren. Bij deze grafische werkplaats liep Dymfy stage voor haar hbo-opleiding. “Er is daar een risopers waar ik mee kon experimenteren. In tegenstelling tot een normale printer genereert een risopers imperfecties. Elke print is net even anders. Het staat nooit perfect op de pagina. Dat gegeven sluit goed aan bij mijn afstudeerthema serendipiteit*. Dat is het talent om toevallige ontdekkingen te doen, terwijl de zoeker daar niet naar op zoek was." Samen met Corine van der Wal, eigenaresse van RisoWiso, ontdekte ze de afgelopen maanden de mogelijkheden om met deze printer haar eigen werkwijze verder te ontwikkelen.

Dymfy van Meel

*Uitleg van Dymfy over haar afstudeerproject ‘De serendipiteit werkplaats’ 

“Dit project is ontstaan vanuit mijn fascinatie voor het contrast tussen perfectie en imperfectie. In tegenstelling tot perfectie wordt imperfectie beschouwd als iets negatiefs, omdat het (vaak) ongewenst is en per ongeluk ontstaat. Met mijn project wil ik laten zien dat we imperfecties zouden moeten omarmen, omdat ze verrassende uitkomsten en nieuwe perspectieven kunnen bieden. Deze perspectieven kunnen juist heel waardevol zijn. Het talent om toevallige ontdekkingen te doen – terwijl de zoeker hier niet naar op zoek was – wordt ook wel serendipiteit genoemd. Ik heb een werkplaats gecreëerd waarin een toevallige en onbedoelde vondst van iets nuttigs centraal staat: de serendipiteit werkplaats. In deze werkplaats gebruik ik een riso pers om vanuit eenzelfde compositie keer op keer een andere uitkomst te genereren.”

Wegpoetsen vlekken

Dymfy vindt dat we in onze maatschappij teveel bezig zijn met het wegpoetsen van vlekken. Waarom ze zo van imperfecties houdt? “Als we die in het dagelijks leven meer zouden omarmen, kunnen we er van leren. Als je altijd streeft naar perfectie, kan het dingen tegenhouden. Uit imperfectie kan zoveel moois voortkomen. Het dwingt je om anders te kijken en andere dingen te ontdekken.” De oud-studente genoot tijdens haar vervolgopleiding van de vrijheid om te experimenteren. “Je krijgt de kans om te ontdekken wat voor ontwerper je bent en een eigen stempel op het ontwerp vak te drukken.” Dat is volgens haar ook het verschil tussen mbo en hbo. “Op de HKU heb ik een eigen werkwijze ontwikkeld door veel te experimenteren. Het proces en de werkwijze zijn bij de kunstacademie belangrijker dan het eindproduct. Bij SintLucas draaide het veel meer om het eindproduct. Ik heb nu geleerd dat de laptop en de programma’s tools zijn om dingen te maken, maar dat je die niet als uitgangspunt neemt.” Ze koos voor het vak grafisch ontwerpen, “omdat je altijd een boodschap communiceert naar een bepaalde doelgroep. Je kunt sommige mensen door je werk te tonen, op een andere manier naar de wereld om hen heen laten kijken.” Ook haar liefde voor print en typografie speelde hierbij een grote rol.

Dymfy van Meel met werk

Eigen werk maken

Wat ze na haar afstuderen gaat doen, weet Dymfy nog niet. “Ik wil in de toekomst graag een eigen riso pers aanschaffen. Alleen voor een net afgestudeerde is dat een hoop geld. Parttime werken en daarnaast mijn eigen werk blijven maken. Dat vind ik het allerbelangrijkste, dat ik kan blijven experimenteren.” Verder als zzp’er dat kan ook nog. Ze wacht eerst de reacties op haar live performance af. “Wellicht levert dat interesse voor mijn werk op en kan ik het gaan verkopen bijvoorbeeld via het platform Etsy. Als starter is het best lastig om de juiste doelgroep te bereiken. Via RisoWiso hoop ik er al wel een aantal kunnen bereiken.” Het afstudeerwerk van Dymfy voor de HKU is te bekijken via deze link.

Risoprints Dymfy van Meel