First®Lego® League City Shaper

Bedenk oplossing voor lokaal probleem

First Lego League

Op zaterdag 7 december vindt de Eindhovense ronde van de First ®Lego® League (FLL) plaats bij Dynamo. Tweedejaars leerlingen Iris de Looff, Tijn Hazelbag en Pim Hakkens zitten in het SintLucas-team dat aan de FLL deelneemt. Een van de opdrachten voor deze lego-wedstrijd is een oplossing bedenken voor een lokaal probleem. De drie vmbo’ers maakten een nieuwe inrichting voor het fiets- en voetgangerspad dat over de Torenallee in het Eindhovense Strijp-S loopt.

Foto: Tijn, Pim en Iris aan de slag met de opdracht


Innovatief en creatief

Het thema van de First Lego League is deze editie City Shaper. Iris, Tijn en Pim kregen de opdracht om in Eindhoven een probleem te zoeken rondom dit thema. “En daar moesten we een innovatieve en creatieve oplossing voor bedenken”,  vertelt Iris. De drie geven toe dat ze eerst veel te moeilijk dachten. “We wilden eigenlijk een probleem op wereldniveau oplossen”, zegt Tijn. Pim vult aan: “we dachten veel te groot en daardoor zouden de oplossingen veel te veel geld kosten.” Uiteindelijk zochten ze het dichter bij huis en kwamen uit bij het fiets- en voetgangspad dat voor het gebouw van SintLucas over de Torenallee loopt.

Geen duidelijke afscheiding
“Wij lopen daar zelf ook en maken iedere dag mee dat het heel gevaarlijk is, omdat fietsers en voetgangers door elkaar heen lopen en rijden. Er is geen duidelijk afscheiding tussen die twee. Fietsers rijden er weleens met dertig kilometer per uur overheen”, aldus Tijn. Ze bedachten het volgende: “We delen het pad in tweeën, een gedeelte om te fietsen en een gedeelte om te lopen. In dat laatste gedeelte zitten gleuven. Als je daar met je fiets overheen gaat, rijdt het niet lekker omdat het bibbert”, licht Pim toe.

Versieren
Voor hun onderzoek spraken ze onder andere met Joop van Hedel. Hij is binnen SintLucas verantwoordelijk voor de veiligheid in en om het gebouw. Iris: “Hij vroeg ons of we ook hadden nagedacht over mindervaliden die van het pad gebruikmaken. Joop zit namelijk zelf in een rolstoel. Daar hadden we niet, maar na het gesprek zijn we wel over een oplossing gaan denken. In het loopgedeelte hebben we nu aan beide kanten een strip aangebracht waar rolstoelen overheen kunnen rijden.” Verder willen ze het pad heel kleurrijk maken en versieren met graffiti en verf, zodat het meer opvalt.

Veiligheid
Tijdens de Eindhovense ronde van de First Lego League, op zaterdag 7 december in Dynamo, geven de drie leerlingen een powerpointpresentatie aan een jury.  Daarin schetsen ze het probleem en de oplossing. Ook bouwen ze in lego na hoe de ideale situatie eruit ziet. Wat ze van deze opdracht geleerd hebben? Iris namens de drie: “Dat je bij het oplossen van een probleem aan iedereen moet denken. Als wij al niet aan mindervaliden denken, wie doet het dan wel?! Veiligheid is belangrijk.” Tijn vond het leuk om met het ontwerpen van een oplossing bezig te zijn. “Ik wil later ontwerper worden.” Dat ze hun eigen taken en programma mogen maken, dat sprak Pim heel erg aan.

De First ®Lego® League is een internationaal initiatief om leerlingen te laten zien welke rol wetenschap en techniek kan spelen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. De deelnemende teams voeren verschillende opdrachten uit. Naast de City Shaper-opdracht programmeren SintLucas-leerlingen een robot van lego die op 7 december allerlei missies uitvoert. Deze missies leveren punten op. Het event in Eindhoven is een initiatief van TechPlaygrounds en Dynamo. Meer info via deze link.