Opdracht Fotografie-opleiding

Wij zijn 17

Fotografie-student Nick Ponsioen bracht zijn generatie in beeld.

Nick Ponsioen Wij zijn 17

"Ik koos voor hun natuurlijke habitat"

Breng je eigen generatie in beeld

Tweedejaars fotografie-student Nick Ponsioen gebruikte voor de opdracht ‘Wij zijn 17’ zijn analoge camera. In het weekend had hij die standaard in zijn zak zitten als hij met vrienden afsprak. “Ik vond het leuk om de generatie van nu in beeld te brengen met een oude techniek.” Het idee om een bepaalde generatie in beeld te brengen, is niet nieuw. Fotograaf Johan van der Keuken maakte in de jaren vijftig de serie ‘Wij zijn 17’. Daar is de opdracht voor de tweedejaars studenten Fotografie van afgeleid.

 


Nick Ponsioen. Foto: Jurian Kriebel

Dicht op huid
De studenten bepaalden zelf hoe ze de opdracht aanpakten: “Je mocht ook je telefoon gebruiken, zo lang je maar dicht op de huid van je onderwerp zat. Ik gebruikte daarvoor een kleine camera die ik snel uit mijn zak kon pakken.” Nick zocht de plekken op waar zijn vrienden en zijn generatie zich goed voelen. “Ik koos voor hun natuurlijke habitat.” Zijn foto’s bundelde de student in een boekje waarbij ook de contactvellen van de verschillende afdrukken ook te zien zijn.

Nick Ponsioen
Nick Ponsioen Wij zijn 17

Boze blikken
“Ik maakte foto’s van mijn vrienden zonder dit van tevoren te vragen. Natuurlijk krijg ik weleens boze blikken maar soms hadden ze het niet door. Daardoor kon ik mijn generatie in beeld brengen zoals het er ook echt aan toegaat.” Dat betekent dat ook dingen in beeld komen zoals het drinken van alcohol. Nick heeft daar niet zo’n problemen mee. “Dan doen wij in het weekend en mijn foto’s laten zien zoals ik er tegen aan kijk.”

Tekst gaat verder onder de foto

Nick Ponsioen Wij zijn 17

Spontaan
Volgens de fotografie-student zijn de leukste foto’s wel die spontaan en echt zijn. Nick heeft niks in scene gezet. “Toen Johan van der Keuken zijn boek uitbracht, was er veel ophef. Hij kreeg kritiek dat wat hij had gefotografeerd niet realistisch was.”

Regie
Nick koos voor de richting Fotografie vanwege de technische en creatieve kant. “Voordat ik met de opleiding bij SintLucas startte, wilde ik verder in film. Je moet bij SintLucas echter kiezen voor de technische of creatieve richting. Bij fotografie doe je het allebei. Je hebt zelf de regie en hoeft geen rekening te houden met wat anderen willen.” De tweedejaars wil zich gaan specialiseren in portret- en documentaire fotografie. Hij vindt het belangrijk om met zijn foto’s een verhaal te vertellen. Een van zijn voorbeelden is Jeroen Hofman. “Doordat hij veel commerciële opdrachten aanneemt, heeft hij ruimte om ook vrij werk te maken. Hij maakt vooral portret- en landschapsfoto’s.”

Wil je meer werk van Nick bekijken, ga dan naar zijn website of volg hem op Instagram.