Opleiding Podium- en evenemententechniek

"Je leert omgaan met tijdsdruk in ons vak"

Podium en evenemententechniek

Rik Elbersen (16) volgt de opleiding Podium- en evenemententechniek bij SintLucas in Eindhoven. Hij is eerstejaars student: “Dit is het vak wat ik wil gaan doen. Ik houd van techniek en mechatronica.”

Waarom ben je deze opleiding gaan doen?
“Ik ben al bekend met het vak. Een goede vriend van mij heeft een eigen bedrijf en daar help ik mee met producties zoals Swim to fight cancer en de Winterparade in Den Bosch. Naast het opbouwen ben ik ook betrokken bij de preproductie. Hoewel ik al veel dingen weet, wilde ik graag nog meer leren en met een diploma op zak heb je meer garantie op een baan.”

Heb je praktijkervaring nodig als je aan deze opleiding begint?
“Het is handig maar niet verplicht. In mijn klas heeft ongeveer 25% al ervaring. Als je al meer weet, dan krijg je ook weleens vragen van je klasgenoten. Alles staat natuurlijk in een boek maar vanuit de praktijk is het toch anders. Het is leuk om je kennis te delen.”

Kun je iets meer vertellen over hoe de opleiding in elkaar zit?
“Binnen de opleiding draait alles om een project. Je hebt heel veel praktijkuren. Daarnaast krijg je theorievakken die een aanvulling zijn op de praktijk. De opdrachten die je krijgt bij vakken als Nederlands, Engels en rekenen hebben te maken met het project waar je mee bezig bent. Zoals bijvoorbeeld het schrijven van een brief aan een klant. Bij zowel licht als geluid maken we kennis met verschillende technieken, van analoog tot digitaal. En je leert bij licht met drie verschillende ‘lichttafels’ werken. Als je al die technieken beheerst, mag je op stage.”

Wat voor opdrachten krijg je?
“We moeten nu binnen een uur een show opbouwen, uitvoeren en weer afbreken. Je voert deze samen met een groepje uit. Wij werken samen met een basgitarist, gitarist, drummer en DJ. We hebben de lichtshow geprogrammeerd op de muziek, dat bespaart tijd.” Volgens Rik zijn de opdrachten die hij binnen zijn opleiding krijgt, keer op keer een uitdaging. “Maar met die tijdsdruk heb je in ons werk heel veel te maken. Je kunt dingen niet uitstellen. Als de show gepland staat, dan moet de show beginnen. Dat gaat continu door je hoofd.”

SintLucas is een creatieve mbo-school. Wat merk je daar van in jouw opleiding?
“We krijgen bij Podium- en evenemententechniek ook lessen creativity (creativiteit). Daar denk je soms wat meer na over dingen. En leer je hoe je oplossingen kunt bedanken voor bepaalde uitdagingen waar je in de praktijk mee te maken krijgt. Verder besteden ze ook aandacht hoe je bijvoorbeeld met een acteur moet omgaan en hoe je die het beste op het podium in het licht zet. Dat is een fijne aanvulling om meer de praktische en technische lessen die we krijgen.”

Hoe kun je volgens jou je het beste voorbereiden op de toelating van Podium- en evenemententechniek?
“Ga het theater in. Kijk eens omhoog naar wat voor lampen er hangen en doe research naar wat je ziet. Of vraag of je achter de schermen mag kijken. Ik heb een snuffelstage in het theater gedaan en daar een verslag van gemaakt. Dat heb ik gebruikt voor mijn toelating.”

Wat wil jij na deze opleiding gaan doen?
“Ik wil graag afstuderen in licht en geluid en daarna nog een hbo-opleiding gaan volgen. Om nog meer te leren over dit vak en andere functies te kunnen vervullen. Dat kan in dezelfde richting zijn of elektrotechniek. Dat sluit ook goed aan op Podium- en evenemententechniek.”