Studenten Glas maken bijzonder kunstwerk

Herdenkingsramen MMC Veldhoven

Herdenkingsramen MMC Veldhoven

Derdejaars studenten van de opleiding Creatief Vakman Glas hebben een bijzonder project gerealiseerd. Ze ontwierpen een serie van negen glas-in-loodramen voor Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven. Met deze herdenkingsramen willen de studenten hun steun betuigen aan alle MMC-medewerkers die zich inzetten in de strijd tegen het coronavirus, maar ook aan alle patiënten en hun familie.

Sietske van Loenen, afdelingshoofd facilitair bedrijf, nam de ramen namens MMC in ontvangst: “wat een leuk, energie gevend project! Bijzonder om te zien hoe alle studenten de herdenkingsramen op hun eigen creatieve manier hebben ingevuld.” Het MMC bedankt de studenten voor hun prachtige werk en voor de fijne samenwerking!

Brainstorm
Het ontwerpproces begon met een brainstorm waarbij alle studenten samen met docente Mieke Hovens woorden opschreven die ze vonden passen bij de situatie waar we nu in zitten en wat dat doet met de ziekenhuismedewerkers en henzelf deed. De ramen verbeelden thema’s als hoop, natuur, corona en samen staan we sterk. De studenten maakten de ontwerpen in de kleuren die door het MMC werden aangedragen. Hieronder de negen ramen met het verhaal erachter.

Samen

Sanne nam als uitgangspunt samen. “In de zorg is het belangrijk om samen dingen aan te pakken. De handen staan daar symbool voor.” Door het gebruik van aardse tinten hield ze haar ontwerp rustig, en niet te fel. “Ik vond het moeilijke opdracht maar wel een leuke uitdaging. Ik had er moeite mee dat er zoveel eisen gesteld werden.” Het maken van het raam ging Sanne goed af. “Tijdens mijn stage heb ik dat al vaker gedaan. Het ontwerpen duurde veel langer. Ik vind het wel mooi dat ik mijn eigen creativiteit er in kwijt kon.”

Bubbel

De bubbel waar we inzitten, was voor Lieke het uitgangspunt voor haar ontwerp. De cirkels en vloeiende bewegingen in haar ontwerp verwijzen naar het thema. Ook zij vond het een lastige opdracht. “Op mijn stage werkte ik ook met klanten en kon ik de keuze voor een ontwerp nog een beetje sturen. Doordat we voor deze opdracht vooral online contact met de klant hadden, ging dat lastiger.” Vanuit het MMC waren verschillende medewerkers betrokken bij de beoordelingen van de ontwerpen. “De feedback na mijn eerste presentatie was dat de indeling van de cirkels nog wat spannender mocht. Ze vonden het te standaard. Het was fijn om feedback te krijgen, omdat er uiteindelijk iets moois uit komt.”

Goudsbloem

Veerle zocht haar inspiratie in de natuur. Ze koos voor de goudsbloem en de sprinkhaan. “Die laatste staat voor de grote sprongen vooruit die we gemaakt hebben. De bloem geeft dankbaarheid weer.” Een heel abstract beeld maken, daar had de studente moeite mee. Ze koos ervoor om in haar ontwerp details weg te halen, zodat er grotere vormen overbleven.

Go with the flow

In het raam van Tess heeft corona een organische vorm gekregen. Ze nam als inspiratie hoe corona als golf door het land ging. “Dat was best lastig om abstract vorm te geven. Hoewel het wennen was, is het leuk om iets te maken dat buiten je comfortzone ligt. Verder was het leuk dat we dit met de hele klas konden doen. Iedereen maakt iets anders, maar door de het gebruik van dezelfde kleuren is het wel één geheel geworden.”

Virusvarianten

De verschillende varianten van het virus inspireerden Marloes tot haar ontwerp. “Ik heb een eigen interpretatie gegeven aan de vier varianten, die inmiddels bekend zijn. Ik wilde dat mijn raam ook vrolijk zou zijn en leuk oogde.” Doordat ze als groep zo met de opdracht bezig waren, kreeg Marloes een positief gevoel. “Ik was even minder bezig met corona. Het is een leuke kans die we hebben gekregen.”

Cirkels

Luana koos voor cirkels, omdat iedereen in een bubbel zit. “Iedereen gaat een eigen kant op.” Toch verbond ze de cirkels wel, "omdat je nooit helemaal los van elkaar bent." De studente vond het hele proces van ontwerp tot maken heel leuk om te doen.

Golf

Corona kwam in golven dus dat was voor Kyra het uitgangspunt voor haar raam. “Door elkaar online te spreken, blijf je met elkaar verbonden. Ook al zit je in je eigen bubbel.” Ze is blij met het eindresultaat. “Het verwijst naar een moeilijke tijd die we hebben meegemaakt. Het is bijzonder dat ons werk in het ziekenhuis te zien zal zijn.”

Weefsel

Op het raam van Eline is een biologisch weefsel te zien. “Het staat voor ons sociaal netwerk dat uit elkaar is gevallen en we op alle mogelijke manieren aan het herstellen zijn. We willen met elkaar verbonden blijven.” Voor het ontwerp is ze dicht bij haar eigen ontwikkelde beeldtaal gebleven. “Ik vind het heel mooi geworden, ook al zijn alle ontwerpen verschillend. De negen ramen passen wel bij elkaar.”

Transformatie

Het raam van Joëlle staat voor transformatie. “Ik vergelijk de afgelopen tijd met een rups die langzaam in een mooie vlinder veranderd. Hopelijk zijn we snel van deze ellende verlost en mogen we weer uitvliegen.” In haar ontwerp heeft Joelle een speels effect gecreëerd door te spelen met verschillende looddiktes. “Daarmee benadruk je de belangrijkste lijnen. Als je verder van het raam afstaat, zie je beter wat er te zien is.” Ze vond het een superleuke opdracht om uit te voeren. “Je krijgt niet iedere dag de kans om voor een ziekenhuis een opdracht uit te mogen voeren.”