Opleiding Ruimtelijk vormgeven

"Heel tof dat mijn ontwerp wordt uitgevoerd"

Ontwerp schaakspel Timouch

Timouch Ben Amar, vierdejaarsstudent Ruimtelijk vormgeven voerde een project uit voor een externe opdrachtgever. Ze vertelt over het schaakspel dat ze maakte voor Deegeluk in Boxtel. Deze horecaonderneming serveert streekproducten met een verhaal geserveerd. Timouch kreeg samen met een aantal medestudenten de opdracht om een groot schaakspel te ontwerpen waar bezoekers van Deegeluk gebruik van kunnen maken. Het moest duurzaam, creatief en vooral niet doorsnee. En de studenten moesten rekening houden met een opslag voor het spel. Het ontwerp van Timouch werd gekozen.

Waarom koos je voor deze opdracht?
“Ik experimenteer in mijn productontwerpen graag met verschillende materialen. De keuze voor dit project was snel gemaakt. Bovendien vind ik het werken voor een echte klant altijd een fijne uitdaging.”

Hoe pakte je de opdracht aan?
“Ik onderzocht kenmerkende objecten, personen en gebouwen in Boxtel. Door gebruik te maken van minimalistische vormen en de combinatie van positieve en negatieve restvorm is een bijzonder schaakspel ontstaan.”

Wat was je uitgangspunt bij het schaakspel?
“Ik wilde zo min mogelijk materiaal verspillen en zoveel mogelijk duurzaam materiaal gebruiken. Na een tip van mijn begeleidende docent heb ik contact gezocht met de Brabantse Populieren Vereniging. Zij zoeken herbestemmingen voor de populieren die langs de A2 stonden. Samen met hen heb ik een prototype gemaakt. De schaakstukken bestaan nu uit plaatmateriaal van populierenhout. Door met tussenruimtes te werken, wordt het gewicht verminderd en het materiaalgebruik beperkt.”

Hoe vond je het project?
“Ik vond het een supergaaf project. Kijken wat de klantvraag is en dan zo goed mogelijk de ontwerpvraag oplossen. Het is ook heel tof dat het uitgevoerd gaat worden. Ik heb met Deegeluk en de Brabantse Populieren Vereniging al een afspraak gehad om te praten over de uitvoering.”

 

Foto’s: Jurian Kriebel

Timouch Ben Amar