Hoedenwedstrijd Den Haag

Diversiteit thema Prinsjes Hatwalk

Ontwerpen Hatwalk

De traditionele Prinsjes Hatwalk in Den Haag vindt aanstaande zaterdag, 14 september, plaats. Deze hoedenwedstrijd voor studenten staat dit jaar in het teken van ‘Diversiteit als sieraad van de wereld’. Er zijn zes hoeden genomineerd waarvan vier van SintLucas-studenten. Een blik achter de schermen bij het maken van de ontwerpen.

Vilt

Silke ging aan de slag met vilt. Haar inspiratie voor het thema kwam van vlaggen van verschillende landen. Haar ontwerp heeft felle kleuren: “Mijn basis is de capeline-vorm. Dat is een ronde hoed met een grote rand. Het vilt stoom je om een mal en vervolgens verhard je de stof.” De rand van de hoed verstevigde Silke met verenstaal. “De lat ligt hoog. Het moet wel een hoed zijn die catwalk-waardig is. De jury is streng. Ze kijken echt of je ontwerp netjes is uitgevoerd.”

Verbinden

Ook bij het ontwerp van Jelisha draait het om symbolen uit verschillende culturen. Zij koos ervoor om die via een ketting met elkaar te verbinden en deze aan haar hoed vast te maken. “Ik heb een stof met tulpen, eentje met hindoeïstische symbolen en een Afrikaanse print. “ Ze vindt het leuk om mee te doen. “Ik hoop dat het er ook netjes uitziet, omdat we niet veel tijd hadden om het af te krijgen.”

Handjes

Meilin omarmt met haar ontwerp de diversiteit. Ze maakte van verschillende materialen handjes. “Omdat mensen uit verschillende rassen bestaan.” De studente vindt het een interessant thema. “Je kan er veel in kwijt. Dat bevalt mij wel.”

Figuren

Janne experimenteerde met een digitale stikmachine. Ze schilderde figuren en maakte daar een dessin van. Dit zette ze om in een digitaal patroon dat ze vervolgens door de machine automatisch liet maken. Deze figuren sieren haar ontwerp. “Het was heel veel trial & error. En het leverde heel veel frustraties op maar ik heb er ook veel van geleerd.” Omdat de figuren zo kleurrijk zijn, koos ze voor haas basisvorm een lichte kleur. Als contrast.

Schubben

Het ontwerp van Jelke is een mix van meerdere culturen en tradities. Haar basisvorm is een Russisch hoofddeksel waar ze schubben op zette. Die schubben maakte ze van verschillende stoffen: van de Schotse ruit tot bloemen uit Hawaï. “Ik koos voor deze grootte omdat ik een statement wil maken.” Jelke zocht op internet naar filmpjes hoe je zo’n traditioneel hoofddeksel maakt. “Ik kwam wel een paar filmpjes tegen. Ik heb heel veel papieren versies gemaakt en door passen en meten de juiste vorm gekregen.”

Stof

Loeka ontwierp zelf de stof die ze in haar hoed verwerkte. “Ik maakte het dessin in photoshop en liet dit uitprinten.” Bij het ontwerp liet ze zich inspireren door patronen uit Australie,Mexico, Nederland, Afrikaanse en Aziatische landen. “Ik had de stoffen aan elkaar kunnen naaien, maar dat ziet er niet zo mooi uit.” Als basis gebruikte Loeka etamine. Daarop lijmde ze haar eigen stof. “Ik heb nu blaren op mijn vingers omdat ik de rand er aan vast moet zetten. Dat is een rotwerk dat je met de hand moet doen.”

Tandwielen

Voor Simone, oud-student Creatief vakman Leer, was het uitgangspunt van haar ontwerp dat je door elkaar te accepteren, helpen en respecteren je elkaar kunt versterken. “Als tandwielen die ineen vallen, als kleuren die elkaar versterken, als schakels van een sieraad, een gevoel van trots en erkenning. Iedereen verdient die ‘Golden Crown’.”

Ketting
De basis van de hoed van Bibi zijn stroken die ze in elkaar heeft gevlochten tot een ketting. “Een ketting staat voor mij voor vrouwelijkheid. Voor een decoratie, een sieraad.” Van die verschillende stroken maakt ze een hoed die ze over de mal heen trekt. “Het wordt een grote rand met een klein bolletje.”

Genomineerden
De hoeden van Meilin, Jelke, Janne en Simone zijn genomineerd en maken kans op een prijs tijdens de Prinsjes Hatwalk. De drie derdejaars studenten kunnen er zelf helaas niet bij zijn, omdat ze voor hun stage op dit moment in het buitenland verblijven. Zij hebben een stand-in geregeld die hun hoed op de catwalk showt.

Locatie en tijdstip
De Prinsjes Hatwalk start op zaterdag 14 september om 15.00 uur op het Plein in Den Haag. Een jury beoordeelt de zes genomineerde hoeden. Leoni Kooke, oud-student Creatief vakman Textiel is niet genomineerd maar zal haar werk ook tonen tijdens de Prinsjes Hatwalk. Meer info kun je vinden op deze pagina.

Krantenartikel
Irene van Vugt, docent bij de opleiding Creatief vakman textiel en hoedenontwerpster, werd geïnterviewd door het Financieel Dagblad voor een artikel over ‘De kracht van de hoed’.