keuzedeel media & entertainment

"Alles op tv is voorgeprogrammeerd"

Bezoek Beeld en Geluid

Evy van Seters en Iris Heesterbeek zijn tweedejaars studenten Media- en evenementenmanagement. Ze volgen het keuzedeel Specialisatie Media en Entertainment. Voordat de coronacrisis uitbrak, gingen ze op bezoek bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum. De twee studenten vertellen wat ze daar deden en waarom ze dit keuzedeel volgen.

Evy geeft aan dat in het keuzedeel alles behandeld wordt waar het in de media over gaat. “In de lessen speelt de actualiteit een belangrijke rol. Er zijn studenten die echt alles willen weten over de huidige coronacrisis. Anderen, zoals ik, kijken meer selectief.” De studente volgt dit keuzedeel, omdat het goed aansluit op haar stage bij het productiehuis dat onder andere het programma Dancing with the Stars verzorgde. “Ik heb daar geleerd dat alles op tv is voorgeprogrammeerd. Iets komt niet zomaar op televisie.”

Onderschat
Ook Iris vindt het interessant om te zien wat er in de media speelt. “Het verandert elke keer. Je krijgt inzicht in hoe bepaalde dingen werken.” Het viel haar in de huidige situatie op dat nog niet alle bedrijven goed voorbereid waren om hun media tijdens corona goed te gebruiken en in te zetten. “Ik denk dat zij het belang van media hebben onderschat.”

Tijdlijn
In de laatste week dat Iris op school was, maakte ze met een aantal andere deelnemers van het keuzedeel een tijdlijn met wat er op dat moment bekend was over corona. “Deze tijdlijn begon heel simpel, omdat we nog weinig over het onderwerp wisten. We checken verschillende bronnen en bekijken of de info over een bepaald onderwerp hetzelfde is.” Inmiddels is deze tijdlijn flink uitgebreid. “We proberen ook fake news te filteren”, aldus Iris.

Wat zie je wel en wat niet
In het keuzedeel gaat het ook over wat je als consument of gebruiker te zien krijgt. Evy realiseert ze zich dat je wat je te zien krijgt op social media, wordt bepaald door de voorkeuren die je opgeeft of een bepaalde knopje dat je hebt ingedrukt. “Je krijgt niet alles te zien wat er is. De berichten worden afgestemd op jouw wensen en voorkeuren. Ik vind het interessant om daar meer over te weten en met klasgenoten over te discussiëren.”

Onethisch verantwoord
Deze discussies vonden ook plaats tijdens het bezoek aan Beeld & Geluid. “We kregen een presentatie met als titel onethisch verantwoord. Daarin ging het over de rol van de media bij de vermissing van twee jongetjes”, vertelt Iris. Ook draaide het om de vraag hoe je info naar buiten brengt en wat de media met die info doet. “Dat komt ook steeds terug in ons keuzedeel. De media gebruikt de info niet altijd hoe jij dat zou willen”, licht Evy toe.

Media-archief

Na de presentatie en discussie kreeg de groep een rondleiding door het gebouw en het media-archief. “Dit archief is voor iedereen toegankelijk. Je kunt oude beelden opvragen en die voor je eigen productie gebruiken”, legt Iris uit. Beide studenten waren hier niet van op de hoogte en geven aan daar in de toekomst zeker gebruik van te willen maken. Na hun driejarige mbo-opleiding willen Evy en Iris doorstuderen, alleen weten ze nog niet in welke richting. Een baan in de media-industrie zien ze allebei wel zitten.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Media- en evenementenmanagement.